În 1807, în orașul Huși, se naște Nicolae, care avea să devină unul dintre cei mai mari protopsalți ai României. Îmbrăcând de tânăr rasa monahală, Nicolae a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț din Moldova, primind numele de Nectarie.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-a afirmat o puternică școală muzicală, al cărei strălucit reprezentant a fost schimonahul Nectarie, numit de greci „Valahul” și apreciat de ei ca „al doilea Cucuzel”, „Protopsaltul Protopsalților” etc.
În 1845, monahul Nectarie, împreună cu fratele său, monahul Atanasie, s-a stabilit la o chilie din zona Vígla, a Marii Lavre, unde a rămas vreme de 16 ani.
Însă Nectarie Protopsaltul nu era doar un cântăreț deosebit, ci și un monah nevoitor. Se spune despre el că „toată săptămâna o petrecea în rugăciune, neieșind din chilie, iar în duminici și sărbători venea la Schitul Prodromul, care pe atunci se zidea, și cânta la biserică «ca un înger în trup».” Se spunea, de asemenea, despre dânsul că, de la începutul Postului Mare, nu mai ieșea din pustie până la Învierea Domnului, ci rămânea la chilie în post și rugăciune, hrănindu-se „numai cu bob muiat în aceste 40 de zile”. Iar la Sfintele Paști, veneau amândoi frații la Schitul Prodromul și se împărtășeau cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
După ce s-a sfințit biserica din Schitul Prodromul, în 1862, cei doi monahi, Nectarie și Atanasie, au părăsit pustia și au rămas în schit până la sfârșitul vieții lor.
Totuși, Nectarie Protopsaltul nu a fost doar un protopsalt vestit, ci și un „dascăl, creator de școală de cânt și de creație” și un „creator de memorabile cântări în limba greacă și română”. Ucenicul său mărturisea: „De se vor tipări în țara noastră aceste cântări, vor aurii gurile cântăreților celor ce iubesc pe Dumnezeu.”
Nectarie Protopsaltul avea mare evlavie față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, fapt care l-a determinat să scrie cele mai frumoase axioane, iar la praznicele ei se spunea că „cânta ca un înger”.
Printre vastele compoziții ale sale se numără și Doxastarul la toți sfinții de peste an care au privegheri, precum și lucrări pentru Triod și Penticostar. A mai scris stihiri la toți sfinții, precum și polielee, heruvice, axioane și chinonice. De asemenea, a scris anixandarele mari și mici și a pus Prohodul Domnului pe psaltichie.
Câteva dintre cântările compuse de Nectarie sunt:
Putem spune că Nectarie Protopsaltul este o adevărată binecuvântare a neamului românesc.
Surse: ”Cântări ale Sfintei Liturghii- Nectarie Protopsaltul Sfântului Munte Athos”
https://ro.orthodoxwiki.org/Nectarie_Protopsaltul
https://www.crestinortodox.ro/parinti/nectarie-protopsaltul-noul-cucuzel-123196.html
Articolul este redactat de: Gârlicel Maria Cosmina- membru al echipei de voluntari al Asociației Culturală Armonia lu’mina
Organizator
Asociația Culturală „Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Are ca proiect principal producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj „Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.
📢 Vezi evenimente 📢 „Caravana Creștină 2025„