Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (31 august)

În ciuda faptului că este mai puțin cunoscut în lumea modernă, Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul este unul dintre cei mai mari psalți ai Ortodoxiei, fiind nu doar un compozitor de excepție, ci și un traducător desăvârșit.

Canonizarea a fost decisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 2023, Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), ziua de cinstire fiind 31 august.

În jurul anului 1770, în Perieți, județul Ialomița, s-a născut Mănăilă, alături de cei doi frați ai săi. Acesta nu a fost singurul din familie care a avut chemarea monahală, această dragoste fiindu-i împărtășită și de sora sa, monahia Iustina Periețeanu, care va deveni mai târziu stareța Mănăstirii Viforâta.

Dragostea pentru muzica psaltică a dobândit-o încă din copilărie. Studiind o perioadă la Odessa, învață limba greacă, care îi va fi de mare folos mai târziu, când este tuns în monahism la o mănăstire din Sfântul Munte Athos, primind numele de Macarie.

În jurul anului 1805, Cuviosul Macarie se întoarce la București pentru a fi hirotonit ieromonah la Mănăstirea Neamț.

Despre contribuția Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul la muzica psaltică putem spune că a avut un rol esențial în dezvoltarea muzicii bisericești din Țările Române. Acesta a fost unul dintre cei mai mari compozitori și traducători, având o contribuție semnificativă la păstrarea și transmiterea tradiției bizantine în spațiul ortodox românesc.

Printre cele mai importante realizări ale sale sunt:

Reforma notației muzicale

Împreună cu Hrisant de Madyt și Petru Ephesiu, în jurul secolului al XIX-lea, a contribuit la simplificarea și sistematizarea notației bizantine. Această reformă a făcut ca muzica psaltică să fie mai accesibilă și mai ușor de înțeles.

Traducerea și adaptarea cântărilor bizantine

Stăpânind foarte bine limba greacă, Cuviosul Macarie a devenit unul dintre primii traducători de cântări bizantine în limba română. Printre cântările compuse de el se numără:

  • “Axion, glas al III-lea Agem sirian”
  • “Vai mie, înnegritule suflete”
  • “Doamne, femeia ceea ce căzuse”
  • Axioanele praznicale 

Lucrări fundamentale în muzica psaltică

Cuviosul Macarie Protopsaltul a publicat două cărți esențiale pentru muzica bisericească:

  • ​„Anastasimatarul” (1823)
  • „Irmologhionul” (1823)

Datorită contribuției sale excepționale, Sfântul Macarie este considerat unul dintre cei mai importanți psalți și compozitori de muzică bizantină din spațiul românesc. Lucrările sale au fost un pilon fundamental în dezvoltarea muzicii liturgice ortodoxe și sunt studiate și utilizate chiar și în zilele noastre.

​„Din tinerețe ai cântat lui Dumnezeu în biserica slavei Sale, Cuvioase Macarie, și, de la psalții vechi și noi, ai deprins tainele cântării bisericești, pe care le-ai încredințat celor tineri, spre a cânta pe înțelesul românilor ortodocși, care laudă pe Dumnezeu, glăsuind: Aliluia!”

(Acatistul Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul)

Surse: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-cuvios-macarie-protopsaltul-162109.html

https://doxologia.ro/viata-sfantului-cuvios-macarie-protopsaltul

http://basilica.ro

Articolul redactat de: Gârlicel Maria Cosmina

Asociația Culturală „Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Are ca proiect principal producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj „Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.

📢 Vezi evenimente 📢 „Caravana Creștină 2025

Constanta https://ticketstore.ro/ro/bilete/8705/concert-extraordinar-de-muzica-bizantina-constanta-casa-de-cultura-a-sindicatelor-sala-mare-constanta-12-aprilie-2025

Bucuresti https://ticketstore.ro/ro/bilete/8707/concert-caravana-crestina-bucuresti-palatul-national-al-copiilor-bucuresti-23-aprilie-2025

Distribuie pe:
×